Miksi valita kasvipohjainen ruokavalio tukemaan hyvinvointitavoitteitasi ja miten minusta tuli vegaani?
Monista muista hyvinvointivalmennuksista poiketen minun valmennuksissani kannustetaan täysin kasvipohjaiseen eli vegaaniseen ruokavalioon. Olen itse syönyt täysin vegaanisesti vuodesta 2017 ja jo teini-ikäisestä lähtien kokeillut erilaisia kasvissyönnin variaatioita. Ennen vegaaniksi ryhtymistä kokeilin syödä luomulihaa, luomu kananmunia ja maitotuotteita, jotta siitä tulisi itselle parempi olo eettisestä näkökulmasta, sitten taas siirryin kokeilemaan kasvisruokavaliota, missä oli mukana kala, maito ja kananmunat ja välillä myös kana. Aina kuitenkin oloni tuntui väärältä. En halunnut syödä eläimiä, jotka olivat minulle niin rakkaita. Etsin ruokavaliota mikä olisi sosiaalisesti hyväksyttävä, mutta minkä avulla saisin kuitenkin toteuttaa arvojani eläinten ja luonnon suojelusta.
Vegaaniksi käännyin lopulta yhdessä yössä. Katsoin dokumentin, mikä kirjaimellisesti avasi silmäni. Maailma ei ole enää sen jälkeen näyttänyt samalta, eikä paluuta entiseen tapaan syödä enää ole. Takana oli epävarmuus siitä, mitä voin syödä tuntematta tekeväni väärin eläimiä ja ympäristöä kohtaan. Ruokavalio on minulla hyvin arvopohjainen, mutta terveydelliset syyt ovat myös mukana vahvasti. Koen kuitenkin olevani tarvittaessa joustava. Ulkomaan matkoilla saatan joskus syödä maitotuotteita tai kananmunia helpottaakseni omaa elämääni. Muualla kun ei ole aina niin helppoa syödä täysin vegaanisesti kuin suomessa.

Vaikka valmennuksissani ruokavalio ohjeet ovat kasvipohjaisia, voit itse päättää kuinka tarkasti noudatat niitä. Ruokavalio on hyvin henkilökohtainen asia ja voi herättää voimakkaitakin tunteita. Tapani kertoa kasvipohjaisesta ruokavaliosta on toisten valintoja kunnioittava. Toivon sinulta kuitenkin uteliasta ja avointa otetta, näin saatat oppia pitämään uudenlaisesta tavasta syödä.
Viralliset ravitsemussuositukset suosittelevat käyttämään kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään 500 g päivässä. Runsas kasvikunnan tuotteiden käyttö (500–800 grammaa/päivä) vähentää useiden syöpien, sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä. Palkokasveille ja perunoille on vielä oma saantisuosituksensa.
Kuitua tulisi nauttia vähintään 25 g naisilla ja miehillä 35 g päivässä. Riittävä kuidun saanti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua paksu- ja peräsuolisyöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen. Kuitupitoinen ravinto vähentää myös ummetuksen riskiä, on hyväksi suoliston mikrobistolle ja tukee painonhallintaa. Suomalaiset naiset ja erityisesti miehet saavat kuitua keskimäärin aivan liian vähän.
Punaista lihaa puolestaan suositellaan käytettäväksi korkeintaan 350 g (kypsennetty paino) ja prosessoitua lihaa, kuten leikkeleitä ja makkaroita mahdollisimman vähän. Useimmat suomalaiset ylittävät lihan saantisuosituksen heittämällä, kun taas kasvisten osalta jäädään pitkälle taakse. Tutustumalla kasvipohjaiseen ruokavalioon, on mahdollisuus tehdä omalle terveydelleen hyödyllisiä valintoja. Vaikka et haluaisikaan siirtyä täysin kasvipohjaiselle linjalle, jo se, että lisäät kasvipohjaisten tuotteiden osuutta sekaruokavaliossa, tuo lisää vaihtelua, kuituja, vitamiineja ja terveydelle suotuisia vaikutuksia.
Kaikkia muutoksia ei tarvitse tehdä heti, vaan voi tutustua pikkuhiljaa uusiin makuihin ja tuotteisiin. Oletko ehkä menneinä vuosina maistanut joskus pahaa ravintolan kasvisruokaa tai syönyt laitoskeittiön mautonta tofuannosta? Kasvisruoka on nykyään herkullista ja sitä osataan paremmin kokata myös ravintoloissa. Entä jos kokeilisit lounasravintolan vegaaniannosta? Ruokien maustaminen on isossa roolissa ja uusiin mausteisiin tutustuminen voi olla paikallaan varsinkin, jos olet tottunut maustamaan liha-annokset pelkällä suolalla ja pippurilla. Tutustu sen sijaan eksoottisimpiin maustesekoituksiin ja kokeile rohkeasti kaukomaiden makumaailmaa.
Monia myös huolettaa vegaanisten tuotteiden prosessointi ja se, että vegaanit syövät vain herkkuja. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, vaan kuten osa sekasyöjistäkin, myös meihin vegaaneihin mahtuu nautiskelijoita, jotka elävät eineksillä. Heitä kutsutaan sipsikaljavegaaneiksi, myös tällainen ryhmä löytyy Facebookista. Tällöin tulokulma vegaanisuuteen ei ole terveydellinen vaan siellä on taustalla muita hyviä syitä. Vegaanisia herkkuja on tullut markkinoille viime vuosina rutkasti ja toki itsekin olen halunnut niitä innostuksella maistella. Oi sitä päivää, kun vegaaniset juustonaksut tulivat markkinoille 😊Ne maistuvat muuten super hyviltä! Näistä herkkujen perässä juoksevista vegaaneista on ehkä jäänyt väärä kuva siitä, että kaikki vegaaninen ruoka olisi jotenkin ultraprosessoitua ja epäterveellistä. Nykyään vain on paljon enemmän vaihtoehtoja. Pelkkä ruuan prosessointi ei myöskään tee siitä automaattisesti epäterveellistä. Kyllähän liha ja lehmänmaitokin täytyy prosessoida, ennekuin sitä voi ihminen syödä. Ei synny juusto tai voikaan ilman prosessointia.
Useat valmiit kasviproteiinit ovat suomalaisia eivätkä lukeudu ultraprosessoituun ruokaan. Kasviproteiinien prosessointi siihen muotoon, että niistä on helppo valmistaa ruokaa, auttaa myös siihen, ettei niistä tule samalla tavalla vatsavaivoja, kuin sellaisenaan syötävistä palkokasveista. Papuja on hyvä syödä myös sellaisenaan, mutta niiden totutteluun kannattaa alkaa pikkuhiljaa esimerkiksi yhdestä ruokalusikallisesta päivässä. Kasviproteiinien hyvä puoli on siinä, että ne sisältävät usein myös kuituja ja niiden rasvan laatu on sydän ja verenkiertoelimistölle terveellinen, koska ne eivät sisällä juuri ollenkaan tyydyttynyttä rasvaa. Tyydyttynyt rasva aiheuttaa verisuonten kalkkeutumista, mikä puolestaan aiheuttaa sydän ja aivoinfarkteja. Vaikka aiheesta on liikkeellä harhaanjohtavaa tietoa, missä väitetään, että tyydyttynyt rasva ei ole haitallista ihmisille, vuosikymmenten vahva tutkimusnäyttö on edelleen sitä mieltä, että sydän ja verisuonisairauksien isoin riskitekijä on tyydyttynyt rasva, mitä saamme eläinperäisistä tuotteista (ja palmu ja kookosöljystä).
Lähde siis rohkeasti kokeilemaan kasvipohjaisia vaihtoehtoja ja tervetuloa mukaan minun valmennuksiini oppimaan lisää terveellisestä, mutta joustavasta kasvipohjaisesta syömisestä! Väriä ja virtaa -hyvinvointivalmennus starttaa 13.10. Käy kurkkaamassa sen tiedot täältä: Väriä ja virtaa jos kiinnostuit aiheesta.
💚 Katja